Johan har besegrat cancern två gånger

Publicerad 17 maj 2018
Text: Anette Bodinger, Foto: Matchen mot Cancer

Johan Dagerhamn har överlevt två olika cancersjukdomar. Nu är hans stora mission att hjälpa andra drabbade och deras anhöriga.
Johan Dagerhamn har överlevt två olika cancersjukdomar. Nu är hans stora mission att hjälpa andra drabbade och deras anhöriga.
Johan Dagerhamn är mannen bakom Matchen mot Cancer, en golftävling som varje år drar in stora summor till forskningen. Den tuffaste matchen har han gått själv genom att överleva två olika cancersjukdomar. Nu är hans stora mission att hjälpa andra drabbade och deras anhöriga.

I mitten av 1990-talet var Johan Dagerhamn 23 år och nyinflyttad till Göteborg. Här skulle han jobba och bygga vidare på en lovande karriär som fotbollsdomare. Men efter en mindre allvarlig trafikolycka på midsommarafton fick han smärtor i ljumsken.
– Jag trodde det hade med olyckan att göra, men eftersom det blev allt värre åkte jag efter några veckor till vårdcentralen. Husläkaren gav mig tre alternativ: urinvägsinfektion, snodd testikel eller tumör. Första alternativet var troligast, därför fick jag en antibiotikakur och en direkt remiss till Östra sjukhuset. Men Gothia Cup startade samma dag så jag sköt på besöket och dömde istället fotboll med våldsamma smärtor.
En vecka senare visade ultraljudsundersökningen att Johan hade en stor tumör i ena testikeln.
– Jag opererades två dagar senare och gick sedan på cellgiftsbehandling fram till mitten av december. Sjukskrivningen varade ytterligare ett halvår men jag började jobba på nyårsafton, det blev min rehab.
Efter behandlingen gav läkarna besked om att Johan var frisk men skulle få gå på kontroller. Ett annat, tyngre, besked hade han fått redan innan operationen.
– Det var att barnalstring med all sannolikhet skulle bli omöjligt, därför fick jag lämna sperma som frystes in för framtida behov.

Cancer igen
Efter behandlingen började livet att flyta på som vanligt. Johan mådde fint och flyttade så småningom till Åland där han bodde i 11 år. För fem år sedan träffade han sin blivande fru och började planera en familj.
– När jag kontaktade sjukhuset i Göteborg blev beskedet att provet var borta. Det bakslaget är en historia för sig. Men faktum kvarstår, rören fanns inte kvar.
Johan, som nu flyttat till Stockholm bestämde sig för att ändå försöka skaffa barn och hittade en IVF-klinik som såg positivt på saken. Ungefär vid samma tidpunkt hade Johan sökt läkare på grund av smärtor i höften som kopplades ihop med hans tidigare idrottskarriär. Vid magnetröntgen upptäcktes en tumör i ryggraden som visade sig vara aggressiv. Så i stället för att påbörja en IVF-behandling fick Johan genomgå en stor canceroperation.
– Det var en väldigt tuff period efteråt. Det tog en vecka innan jag ens kunde sitta upp, dessutom fick jag proppar i lungorna. Ett tag var jag nära att ge upp och bara sluta ta cellgifterna, berättar han.

Stiftelse
Tankarna ledde fram till det som idag är Matchen mot Cancer, en insamlingsstiftelse som arrangerar olika event, bland annat en stor golftävling där allt överskott går till hjälp för cancerdrabbade personer och deras familjer. Förra året samlade matchen in nära 300 000 kronor som skickades vidare till Radiumhemmets forskningsfonder, Barncancerfonden och CancerRehabFonden.
Johan har inte bara lyckats med att besegra sina egna cancersjukdomar och hjälpa andra drabbade, han har också med hjälp av ägg- och spermiedonation nyligen blivit pappa.
– Efter en mycket dramatisk start i livet mår vår son bra och vi håller tummarna för att det ska fortsätta på den vägen. Jag har lärt mig att ta en dag i taget.
Några planer finns det dock. Johan har bland annat bestämt sig för att engagera sig politiskt och arbeta för att vården ska få fler möjligheter att bistå patienter efter genomgången sjukdom.
– Forskningen har gett mig både livet och ett barn. Nu vill jag bidra till att hjälpa fler.

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)