Snabb behandlingsutveckling inom malignt melanom

Publicerad 18 maj 2017
Text: Anette Bodinger, Foto: Håkan Flank

Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet och professor vid Karolinska Institutet.
Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet och professor vid Karolinska Institutet.
Behandlingsutvecklingen inom malignt melanom har gått snabbt framåt. För bara några år sedan hade patienter med spridd melanomsjukdom en mycket dyster prognos. Ungefär 75 procent dog under första året efter att de fått diagnosen. Idag är förhållandet det motsatta.

Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet och professor vid Karolinska Institutet, berättar att det framförallt är två nya typer av behandlingar som helt har ändrat möjligheterna att behandla patienter med spridd melanomsjukdom.
– Det ena är målsökande behandlingar, små molekyler som patienten tar i tablettform och som går in och dödar tumörceller på ett effektivt sätt. Fördelen med behandlingen är att den ger snabb effekt och snabb lindring av symtom som till exempel smärtor.

Intensiv forskning
Det andra stora behandlingsgenombrottet är införandet av immunterapi. Den första kom 2011 och hjälpte cirka 20 procent av patienterna som blev så kallade långtidsöverlevare. Nu har det kommit en ny typ, så kallad PD1-hämmare, där man räknar med att cirka 30 procent av patienterna som får denna behandling blir hjälpta och lever under lång tid.
– Just nu forskas det intensivt för att få fram nya terapikombinationer i syfte att förstärka effekten och samtidigt minska de biverkningar som ett starkt immunförsvar kan ge upphov till. Andra lovande försök handlar om att samla in kroppens egna celler, bestycka dem med olika tumördödande funktioner och sedan ge tillbaka dem till kroppen, berättar Johan Hansson.
Även om behandlingsutvecklingen gått snabbt framåt återstår flera stora utmaningar.
– De nya terapierna hjälper cirka en tredje­del av alla patienter med spridd sjukdom på lång sikt. Vi behöver hitta bättre behandlingar för de som inte blir långtidsöverlevare och få fram prediktiva test för att på förhand kunna identifiera vilka patienter som kommer att ha en långvarig nytta av en behandling, fastslår Johan Hansson.

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)