Novartis är en viktig partner till den svenska sjukvården som genomgår en stor omställning mot det som kallas precisionsmedicin där behandlingar skräddarsys utifrån enskilda patienters olika förutsättningar. Omställningen skapar nya förutsättningar som ställer krav på ökade samarbeten mellan myndigheter, sjukvård och utvecklande företag.
I takt med teknologiska och medicinska framsteg sker en snabb utveckling inom sjukvården där avancerade diagnostiska metoder och terapier möjliggör helt nya former av behandlingar. Idag går det bland annat att ta reda på genetiskt bakomliggande orsaker till sjukdomar och individanpassa behandlingar därefter. En viktig del av detta är utvecklingen av så kallade genterapier som gör det möjligt att korrigera genetiska orsaker till olika sjukdomar eller genetiskt omprogrammera patienters egna immunförsvar för att angripa och bekämpa cancer.
Långt framme
Novartis ligger långt framme när det kommer till att både utveckla nya genterapier och göra dem tillgängliga för vården och patienter, bland annat när det kommer till ärftliga ögon- och neuromuskulära sjukdomar. Dessutom var Novartis först i världen med att få marknadsgodkännande för en så kallad CAR T-behandling, en revolutionerande typ av cancerbehandling som baseras på en genetisk omprogrammering av patienters egna T-celler som är en del av immunförsvaret. Efter omprogrammeringen kan de kroppsegna cellerna upptäcka och angripa cancerceller som annars inte bekämpas av immunförsvaret.
– Vi är mitt i ett stort och spännande utvecklingsskede med helt nya möjligheter att behandla och potentiellt bota patienter från sjukdomar som tidigare i bästa fall har ansetts vara kroniska. Området genterapi är fortfarande i sin linda, men FDA spår att från och med 2025 kommer 10 till 20 genterapier per år att få marknadsgodkännande, säger Peter Hovstadius, chef for Novartis Innovationskontor i Norden.
– Men samtidigt betyder denna utveckling att vi också behöver tänka nytt kring samarbeten med sjukvården och myndigheter för att patienterna skall kunna ta del av behandlingarna. Bland annat behöver traditionella godkännandeprocesser, betalningsmodeller och hälsoekonomiska kalkyler omprövas för att passa en annan typ av vård än den som vi är vana vid idag. Från Novartis sida är vi redo att göra allt vad vi kan för att bidra till ett sådant samarbete, säger Peter Hovstadius.
Ett föregångsland
– I den nationella strategin för life science pekas precisionsmedicin ut som en avgörande komponent i framtidens svenska sjukvård. Som ett företag med stort patientfokus ser vi mycket positivt på den strategin och vi tror att Sverige med rätt förutsättningar har möjlighet att utvecklas till ett föregångsland inom området. Framförallt om vi kan öka antalet kliniska prövningar i landet och möjliggöra att hälsodata kan delas i större utsträckning än idag, säger David Alsadius, nordisk medicinsk chef för cellterapier på Novartis.
– Vi har länge varit, och vill fortsätta vara, en viktig partner till andra aktörer som är med och utvecklar vården för att erbjuda patienter nya, säkra och effektiva behandlingar. Inom onkologiområdet har vi bland annat sett vilken skillnad CAR T-behandling kan innebära för vissa patienter med leukemi. Att vara med och möjliggöra att den typen av behandlingar kommer patienter till del är fantastiskt säger David Alsadius.
En framtidsbransch
– Ingen enskild aktör inom den komplexa life science-sektorn kan på egen hand driva utvecklingen framåt, men tillsammans kan vi göra det. Alla har sina olika viktiga roller att spela och bara genom nya och gränsöverskridande samarbeten kan vi fortsätta att bygga vår nationella konkurrenskraft och snabbt implementera nya behandlingar inom sjukvården. Detta arbete kräver lyhördhet från oss i läkemedelsindustrin för att förstå de utmaningar vården står inför. Life science är en framtidsbransch och vi är stolta över att vara med och bidra med nytta för både patienter och samhället i stort, säger Peter Hovstadius.
Novartis är ett globalt läkemedelsbolag med stort fokus på att utveckla och erbjuda nya avancerade läkemedel inom områden med stora medicinska behov. År 2019 blev cirka 799 miljoner patienter behandlade produkter från Novartis och företaget har cirka 109 000 anställda vilket gör dem till ett av världens största läkemedelsföretag. Novartis produkter finns tillgängliga i över 155 länder. Företaget har sitt huvudkontor i Basel, Schweiz.
www.novartis.se
SE2005145045