Presentation
Kite/Gilead

Cellterapi revolutionerar cancerbehandling

Publicerad 27 maj 2020
Anette Hommelgaard, medicinsk direktör för Gilead i Norden.
Anette Hommelgaard, medicinsk direktör för Gilead i Norden.

Kite/Gilead är ett forskningsdrivet läkemedelsföretag inom cellterapi. En grundbult för företaget är att göra skillnad för patienter som verkligen behöver det, vilket kräver ett nära och brett samarbete med forskningsgrupper, sjukvård och myndigheter.

I över 30 år har Gilead tagit fram banbrytande läkemedel mot en rad svåra och livshotande sjukdomar. Företaget har sina rötter inom virologi och har utvecklat framgångsrik behandling mot flera allvarliga virussjukdomar.
– HIV har gått från att vara dödligt till att bli en kronisk sjukdom och idag kan patienter med hepatit C botas. Nu applicerar vi våra höga krav på att göra skillnad och vår omfattande forskningskompetens på att ta fram nya behandlingar för patienter med cancer, berättar Anette Hommelgaard, medicinsk direktör för Gilead i Norden.

Använder T-celler
Sedan Gilead 2017 förvärvade Kite Pharma, som är världsledande inom cellterapi, ligger företaget i framkant för forskning och utveckling inom cellbaserad cancerbehandling. Företaget utvecklar behandlingar där patientens egna T-celler, som är en del av kroppens immunförsvar, används för att bekämpa cancern. T-cellerna tas ut ur patienten, skickas till ett särskilt laboratorium där de omprogrammeras och återförs sedan in i patienten. Forskningen har lett till en så kallad CAR T-behandling (chimeric antigen receptor T-celler). När CAR T-cellerna kommer i kontakt med cancercellerna i kroppen på patienten, aktiveras de och börjar dela sig kraftigt för att bemästra och slå ut cancercellerna.
– Cellterapi innebär en helt ny era och möjlighet att behandla patienter med avancerad cancer, och som annars inte haft någon annan terapi att tillgå, säger Anette Hommelgaard.
Kite/Gilead bedriver även forskning där andra celltyper involverade i kroppens immunförsvar, NK-celler (natural killer-celler), används för att utveckla nästa generations cellterapier.

Ulf Rosenholm, nordisk affärsområdeschef på Kite/Gilead.
Ulf Rosenholm, nordisk affärsområdeschef på Kite/Gilead.

Samarbete avgörande
För att framgångsrik forskning ska komma patienter till nytta är samarbete och partnerskap över sektorsgränserna helt vitalt, säger Ulf Rosenholm, nordisk affärsområdeschef på Kite/Gilead.
Gilead arbetar nära såväl myndigheter som hälso- och sjukvården för att säkerställa att kliniska studier kan genomföras och att nya läkemedel utvecklas och kan komma patienter till del. Visionen är att på sikt kunna bota patienter med olika typer av svåra cancersjukdomar.

Gilead Sciences

Gilead Sciences är ett forskningsdrivet läkemedelsföretag som utvecklar innovativa, evidensbaserade behandlingar för svåra sjukdomar. Företaget är verksamt i 35 länder globalt och har idag fler än 20 produkter inom sina fokusområden HIV/AIDS, leversjukdomar, samt cellterapi/onkologi. I oktober 2017 förvärvades Kite, ett världsledande cellterapiföretag vars medarbetare har flera decennier av forskning inom immunterapi mot cancer bakom sig.
www.gilead.com

www.gilead.com

SE-CTH-2020-05-0001

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)