Samlad information kring hand- och fotsyndrom

Publicerad 17 maj 2018
Text: Anette Bodinger

Lena Honkanen, medicinsk fotvårdare.
Lena Honkanen, medicinsk fotvårdare.
Cytostatikabehandling kan ge biverkningar på händer och fötter. Dessa problem kan lindras helt eller delvis med hjälp av förebyggande åtgärder och medicinsk hand- och fotsjukvård.

Medicinska fotvårdaren Lena Honkanen har tillsammans med Radiumhemmet tagit fram ett PM med information, tips och råd vid HFS, hand- och fotsyndrom.
HFS är sällan en livshotande biverkan av cancerterapi men problemen som uppstår kan påverka livskvalitén negativt. Oftast påverkas huden på handflator och fotsulor, behandlingen kan även orsaka nagelbesvär. Sämre sårläkning samt svårigheter att klara vardagliga aktiviteter, som att knäppa knappar och att hålla i saker, är andra vanliga bieffekter.
Förebyggande åtgärder kan minska svårighetsgraden av symtomen. Detta handlar främst om att minska friktion, tryck och värmeexponering till händer och fötter efter behandling.
Mer information finns på www.rahfo.se

Cancerrådgivningen
Cancerrådgivningen finns till för dig som är patient, närstående eller om du bara undrar något. Du som ringer eller skriver kan vara anonym. Specialistsjuksköterskor med utbildning i onkologi och samtalsstöd svarar på frågor om allt som har med cancer att göra.
Cancerrådgivningen drivs inom Regionalt Cancercentrum (RCC). Du kan också ställa frågor via fondernas hemsida www.rahfo.se

Telefonrådgivning: Måndag – fredag 08.30–16.00, lunchstängt 12–13
Telefon: 08-123 138 00
E-post: cancerradgivningen@sll.se

Stöd livsviktig forskning
Bli månadsgivare
Investera i framtiden och bli månadsgivare på rahfo.se eller ring 020-255 355.

Ge en gåva/gratulationsgåva
På rahfo.se kan du enkelt ge en gåva eller gratulationsgåva med ditt betalkort eller sätta in valfritt belopp på plusgiro 90 06 90-9 (CAF) eller 90 08 80-6 (GV).

Ge en minnesgåva
Hedra en avliden med en gåva till cancer­forskningen – lika välkommet som en blomma! Ett vackert minnesblad skickas till den som är närmast anhörig eller till den begravningsbyrå som ombesörjer begravningen. Du väljer själv motiv och din personliga hälsning som du vill ska stå i minnesbladet.

Testamentera
Genom att skriva ett testamente visar du hur du vill att din kvarlåtenskap ska fördelas. Ett testamente är en trygghet för dina anhöriga – det gör att de kan känna till och respektera din sista vilja. Då fonderna är skattebefriade kan vi avyttra värdepapper eller fastigheter utan att betala kapitalvinstskatt.

Bli företagsvän
Vid en gåva över 5 000 kronor får ditt företag:
• Diplom
• Exponering av företagsnamnet på rahfo.se
• Banner att använda på er hemsida

Swisha ditt stöd till 123 90 06 909

Information
Radiumhemmets Forskningsfonder
Box 25, 171 11 Solna

Radiumhemmet, Karolinska Universitetssjukhuset Solna
Tel 08-545 425 50, 020-255 355
www.rahfo.se

www.rahfo.se


Cancerföreningen i Stockholm
Organisationsnummer 815200-2583
PlusGiro: 90 06 90-9

Stiftelsen Konung Gustaf V:s Jubileumsfond
Organisationsnummer 802005-0947
PlusGiro: 90 08 80-6

info_90_Konto_Logo_CMYK

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)