Presentation

Stor onkologisatsning hos Bayer

Publicerad 19 maj 2016

bayer_image002

Bayer är ett globalt innovationsföretag med mer än 150 års erfarenhet och kärnkompetens inom hälsa och jordbruk. Bolagets utveckling i den nordiska regionen är oerhört dynamisk och i nuläget satsar Bayer kraftigt på forskning och utveckling inom onkologi.

Bayers forskningsbudget är 4,3 miljarder euro med huvudsaklig inriktning på kardiologi och onkologi. Företaget satsar mycket på lokal kompetens och har en egen studieenhet med 45 anställda i Norden. I Finland finns vår globala produktion av hormonspiraler.
– I nuläget har vi ca 30 pågående kliniska studier i Skandinavien, inom bland annat onkologi, hjärt- och kärlsjukdomar och kvinnohälsa. Vi har förvärvat Algeta från Norge med spetskompetens inom utveckling av radioaktiva läkemedel. Därutöver har vi många intressanta samarbeten, bland annat med svenska Sprint Bioscience inom tumör metabolism och finska Orion inom prostatacancer, men även med många kliniska forskare i skandinavien, berättar Per Sandström, onkolog och medicinsk terapiområdesansvarig onkologi hos Bayer.
Bayer har redan flera målsökande läkemedel i sin portfölj och forskar kring ett antal olika diagnoser, såsom bröstcancer, prostatacancer, hematologiska sjukdomar och kolorektalcancer.

Plattform för radioaktiva läkemedel
Sandström har i många år forskat på att koppla ihop radioaktiva ämnen med antikroppar för att kunna åstadkomma målriktade cancer­behandlingar.
– Förvärvet av Algeta blev för Bayer grunden till att skapa en plattform för att utveckla nya målsökande, radioaktiva läkemedel. Vi har i denna plattform ett standardiserat system för att koppla radioaktivitet med högre energi till nya antikroppar och därmed nå nya tumörer. Det är ännu i ett tidigt stadium men det är ett av våra mycket spännande utvecklingsområden.

Per Sandström, onkolog och medicinsk terapiområdesansvarig onkologi hos Bayer (Foto: Gonzalo Irigoyen) och Hanjing Xie, onkolog och medicinsk rådgivare onkologi hos Bayer (Foto: Christian Örnberg).
Per Sandström, onkolog och medicinsk terapiområdesansvarig onkologi hos Bayer (Foto: Gonzalo Irigoyen) och Hanjing Xie, onkolog och medicinsk rådgivare onkologi hos Bayer (Foto: Christian Örnberg).
Bayer
Bayer är ett globalt life science-företag med verksamhet i 77 länder. Sedan den 1 januari 2016 är Bayer indelat i tre divisioner: Pharmaceuticals, Consumer Health och Crop Science. Företaget har 116 500 anställda och omsatte 2015 46,3 miljarder euro.

Bayer AB – Sverige
Gustav III:s boulevard 56
169 26 Solna
Tel: 08-580 223 00
www.bayer.se

www.bayer.se

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)