Presentation

Ny MR-teknologi redo för klinisk forskning

Publicerad 19 maj 2016

Karin Bryshke till­sammans med kärntruppen på CR Development.
Karin Bryshke till­sammans med kärntruppen på CR Development.
CR Development har tagit fram en helt ny teknologi för MR-kameror. En metod som kan innebära större möjligheter till tidig diagnos och att kunna följa behandlingseffekter hos cancerpatienter. Teknologin är nu redo att användas i klinisk forskning.

CR Development är ett forskningsbolag som sedan starten för åtta år sedan fokuserat på att utveckla nästa generations MR-metoder för cancerdiagnostik.
– Vi har idag tre olika metoder för MR-kameror. En handlar om att mäta genomsläppligheten i cellmembranen hos cancercellerna. Det betyder att vi skulle kunna se skillnad på olika sorters tumörer beroende på hur cancercellens membran ser ut och följa hur tumörer reagerar på behandling. Vi har i interna studier visat att vi kan mäta detta. Nu är det dags att ta steget in i klinisk forskning för att utvärdera hur tekniken fungerar på patienter med olika typer av tumörer, säger Karin Bryshke, vd.

Pilotstudie
Bolaget har redan ett flertal pågående samarbeten. Fredrik Jäderling, bitr. överläkare vid Radiumhemmet och forskare vid Karolinska Institutet, driver en pilotstudie med inriktning på prostatacancerdiagnostik.
– Vi ville testa olika diffusionstekniker, som mäter vattnets rörlighet i tumörer och är en viktig teknik för att diagnosticera cancer i prostata. Tekniken har funnits länge men har utvecklingspotential och varje förbättring är betydelsefull.
Forskargruppen har undersökt 30 prostatacancerpatienter, varav 25 med CR Developments teknik. Nu väntar utvärdering och analys.
– Vi räknar med att presentera de första resultaten i början av nästa år. Förhoppningen är att den nya metoden ska förbättra och förfina diffusionstekniken så att vi bättre kan urskilja och karakterisera maligna tumörer samt lättare kan följa behandlingseffekter av olika terapier, säger Fredrik Jäderling.
CR Development har även pågående samarbeten med forskargrupper vid Washington University i Seattle, Harvard Medical School och Lunds universitet.
– Vi behöver samarbeta med fler kliniska forskare som kan hjälpa oss att utvärdera vår metod på olika typer av tumörer. Om allt går som planerat kommer vår teknik att vara en viktig del av framtidens cancerdiagnostik, fastslår Karin Bryshke.

CR Development
CR Development arbetar med att utveckla nästa generations MR-metoder tillsammans med kliniker och forskare runt om i världen. Vi är övertygade om att karakterisering av variationen i vävnadsstrukturen i olika tumörtyper kommer att möjliggöra tidig diagnos, monitorering av terapieffekter samt minska antalet biopsier. CR Development är ett utvecklingsbolag inom Colloidal Resource.

CR Development
Chemical Center
Box 124
221 00 Lund
Tel: 0707-522 031
www.crdev.se

www.crdev.se

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)