Nobelpristagaren berättar

Publicerad 19 maj 2016
Text: Anette Bodinger, Foto: Håkan Flank

Thomas Lindahl, nobel­pristagare i kemi.
Thomas Lindahl, nobel­pristagare i kemi.
Hallå där, Thomas Lindahl, nobel­pristagare i kemi.

Varför blev det DNA-forskning för din del?
– När jag studerade medicin så blev jag en amanuens i mikrobiologi, eller bakteriologi som det hette på den tiden. Fokus låg på DNA-forskning och efter ett par år insåg jag att en forskarkarriär lockade mer än att bli en snäll doktor. Så jag fortsatte på det spåret.

När förstod du att er upptäckt en dag skulle kunna leda fram till Nobelpriset?
– Jag har aldrig tänkt på det viset. Man kliver inte upp på morgonen och tänker att ”nu ska jag göra ett försök som det kan bli ett Nobelpris av”, det är inte därför man jobbar.

Vad har din tid på KI betytt för ditt arbete?
– Jag hade en mycket inspirerande handledare i Einar Hammarsten som var en slags legend på sin tid. Han var en enormt intensiv figur som vid 70 års ålder fortfarande brann för sin forskning och visade stor, närmast barnslig, förtjusning när det kom nya intressanta resultat i laboratoriet. För mig är han fortfarande en stor förebild.

Tips till unga forskare som vill gå samma bana som du?
– De ska undvika att gå i andras fotspår. Att vara forskare är som att vara upptäcktsresande, för att upptäcka något nytt kan det vara klokt att undvika de mest fashionabla ämnena. Välj i stället ett område som ingen av olika anledningar har brytt sig så mycket om. Där finns ofta outforskade vägar vilket kan vara en bra utgångspunkt för den som vill bryta ny mark.

Din drivkraft?
– Spänningen i att kanske upptäcka nya saker som ingen annan någonsin har känt till. Att få lägga en liten pusselbit till vår förståelse av livet.

Kommer vi någonsin att kunna bota all cancer?
– Jag tror inte riktigt på det. Cancer är ju ofta en ålderssjukdom, det blir en utslitning av organismen som kan få celler att börja växa på ett okontrollerat sätt. Det är svårt att tänka sig att det skulle gå att undvika, det är som att drömma om evigt liv. Bot kommer kanske inte att finnas runt hörnet, men man kan tänka sig att kunna behandla cancer så att det går att leva med sjukdomen och ändå ha ett aktivt och bra liv.

Vad har du använt dina prispengar till?
– När jag fick beskedet köpte jag ett par lådor gott vin, och när de tar slut finns det pengar kvar att handla för!

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)