Presentation

Innovativ metod för bröstcancerbehandling

Publicerad 19 maj 2016

ki_neo_happy-woman

En ny metod kan hjälpa tusentals kvinnor att behandla bröstcancer utan kirurgi. Med hjälp av radiofrekvent energi värms tumörceller upp och dödas utan att påverka de friska cellerna i närområdet. Metoden är effektiv, smärtfri och kräver endast en timmes sjukhusvistelse.

I Sverige drabbas varje år omkring 9 000 kvinnor av bröstcancer. Forskning har visat att det finns två typer av bröstcancer: dels lågrisk-tumörer, som utvecklas mycket långsamt och dels högrisk-tumörer, som snabbt utvecklas till aggressiv cancer med förmågan att sprida cancerceller till andra organ.
Lågrisk-tumörerna står för hälften av alla cancerfall och drabbar främst äldre kvinnor. Forskning visar entydigt att tidig diagnos och behandling av lågrisk-cancer resulterar i över 95 procent tioårsöverlevnad. Majoriteten av dessa patienter utsätts idag för överbehandling, som är belastande för patienterna och samtidigt kostnadskrävande.
Tillsammans med Karolinska Institutet har prof. Gert Auer visat att lågrisk-bröstcancer är genomiskt relativt stabil, medan högrisk-bröstcancer är genomiskt höggradigt instabil. I samarbete med Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus har prof. Hans Wiksell utvecklat och kliniskt testat en ny metod, vilken möjliggör behandling av icke-aggressiv bröstcancer.
Behandlingen inleds med lokal­bedövning, varefter en tunn behandlingselektrod genom mekaniska mikroimpulser placeras med extremt hög precision. Vid införandet av elektroden skapas ytliga värmepulser som förhindrar att levande tumörceller sprids. I behandlingsfasen värms tumören med radiofrekvens till 70°C under noggrann kontroll.
Idag arbetar NeoScience tillsammans med forskare för att vidareutveckla metoden och ta fram utrustning för lansering på marknaden. Målsättningen med dagens cancerterapi är att erbjuda varje cancerpatient en individuell och effektiv behandling. För detta krävs en noggrann klinisk, högupplösande, bildanalytisk och ultrakänslig biomarkörbaserad diagnostik. Våra resultat hittills visar att cirka 50 procent av alla kvinnor med tidigt upptäckt genomiskt stabil bröstcancer kan behandlas individspecifikt.

NeoScience
Bröstcancer drabbar cirka 9 000 kvinnor i Sverige varje år. I de flesta fall kan bröstcancer som dia­gnostiseras tidigt behandlas med radiofrekvensablation. Tumören hettas upp till 70°C och tumörceller dödas med värmen. Metoden är effektiv, snabb, smärtfri och kräver inte någon efterbehandling.
www.neoscience.se

www.neoscience.se

Ge en gåva till Radiumhemmets Forskningsfonder och stöd livsviktig cancerforskning

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort. (OBS: Glöm inte att fylla i mailadress och/eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig)

Namn
Jag vill bidra med(Obligatoriskt)

Mitt bidrag är(Obligatoriskt)